Sök
Stäng denna sökruta.

Studio Visit - Andreas Klippinge

Förvaring, Notiz, Lundqvist Inredningar

NOTIZ / Besök i studion hos Andreas Klippinge
– designern bakom Lundqvists förvaringsserie Notiz

Kan du berätta vart vi har hamnat?
Vi befinner oss i ett italienskt palats i Småland, närmare bestämt i Växjö. Jag har min designstudio i en gammal hospitalbyggnad vars arkitekt sägs ha inspirerats av palatsbyggnader från Italien, därav namnet “Italienska Palatset”. Här huserar jag tillsammans med tjugofem andra kulturskapare verksamma inom olika konstnärliga fält. Italienska Palatset har även kollektivverkstäder, konstgalleri och en vegetarisk restaurang. Byggnaden är omgiven av en vacker parkmiljö intill sjön Trummen och ligger dessutom nära mitt hem och min familj.

Så, är du konstnär eller designer?
Konst och design flyter många gånger samman, jag jobbar uppenbarligen med design, som även ska förena konsten med teknik och ekonomi. Kanske är den svenska benämningen formgivare ändå bäst?

Har du något exempel på hur konsten tar sig uttryck i din formgivning?
Förvarings- eller snarare exponeringsmöbeln Notiz för Lundqvist Inredningar hämtar inspiration från konstvärlden. Iden bakom Notiz kommer faktiskt från den svenska och internationellt kända konstnären Olle Bærtling. Bærtlings måleri med skarpa diagonala linjer har gett upphov till livfullheten innanför Notiz ramar, med elastiska trådar som löper i sick-sack mönster och V-formade fack. Om en kund skulle våga sig på att beställa Notiz i Bærtlings djärva färger så är det heller inga problem. Lundqvist är experter på kundanpassade lösningar och har inte bara egen produktion utan även sin egna lackeringslina med, kort sagt, alla färger!

Förvaring, Notiz, Lundqvist Inredningar

Notiz på vägg med förvaring för det viktigaste.

Förvaring, Notiz, Lundqvist Inredningar

Notiz elastiska trådar i tre kulörer.

Form framför funktion!?
Det är mycket som ska till för en lyckad design, men funktion och användarvänlighet måste alltid vara centralt. I Notiz fall är det just de diagonala formerna som dessutom ger hyllorna dess funktion. De exponerar sitt innehåll väl, olika format kan samsas och tråden håller upp tryckt material som ett säkerhetsbälte och hindrar det från att vika sig. Men det kan likaväl vara surfplattor, en banan eller som i mitt fall materialprover man vill spänna fast. Notiz är ordnad men inte strikt och bjuder på så vis in till ett flexibelt användande.

Vad formger du för tillfället?
Senaste tiden har präglats av ett samarbete med en annan svensk producent, fast inom belysningsindustrin. Just vilket företag håller jag tillsvidare lite hemligt, men precis som Lundqvist Inredningar startade dom på 30-talet och lägger stor vikt på kvalité och design.

Har producenternas historia betydelse för dig som designer?
Ja, det har det och jag ser gärna att det är svensk tillverkning. Om det finns en historia bakom företaget så finns det ju också en tradition att utveckla och bygga vidare på, det är något jag uppskattar. Men även att få ta del av mångårigt kunnande genom människorna bakom företaget. Ofta så talar en lång historia för en god relation till marknaden. Och det är ju det som är mödan värd, att få se min design växa från en skiss i studion till en produkt i fullt bruk ute hos en lycklig kund!

high_Notiz@AKD-1009